duminică, 21 septembrie 2008

TANGIARDINE SAM/SUNTEM OBLIGATI

ROMALEN,CHAVALEN SIAM PHANGLINE ZURALES
TE BISTERAS AMARES CHACHES PURANES ANAVES,
LE VALAHYA GOJNIALE BILAJAVESA KAMEN AME AMEN
BI LE ANAVESTAR SAVESA O DEL AMARE PHUREN
AKHARDEASLE ANGLUTNES ANDAR O INDIAKO SHUJO THEM

LE BILACHE GAJE KAMEN KHOSLO O CHACHO LAV ROM ROMANO
ANDAR E GOGHI LE MANUSHENGI PA SASTI ANZARDINI PHUV
THAI TE PARUVEN LESKO HAKIARDIPEN ANDE EK GAJIKANO
GODI IVEA PE LENGO THEMESKO PURANO DIKHLO SASAS O RUV?

TA` KHONIK NASHTIL TE PUCHIOLPE KORKORO:
AMARE PHURE BIUMBLAVDE GODI KAMLINE EK ANAV
CHORIKANO CHANGIARDINO THAI LAJAVIKUNO?
LE DACIA SASAS MARDINE THAI LOSHALE VON LINE
SAR PENGO O LATINIKANO ANAV LAV...

ROMALEN ,CHAVALEN SUNTEM STRASNIC OBLIGATI
SA UITAM NUMELE ADEVARAT AL BATRANILOR TATI
PENTRU CA VALAHII FARA DE RUSINE ISI DORESC
SA NE FURE NUMELE CU CARE CEL UNIC MARE CERESC
PE STRAMOSII NOSTRII IN PURA INDIE I-A NUMIT

PERFECTII VALAHI VOR STERS ADEVARATUL NUME ROM ROMANO
DIN CONSTIINTA OAMENILOR INTREGULUI PAMANT
SI SA-I SCHIMBE SENSUL INTR-UNUL GAJIKANO
OARE AIUREA PE STINDARDUL DACILOR ZACEA UN LUP FLAMAND?

DAR OARE NIMENI NU SE INTREABA:
STRAMOSII LIBERI ROMANE PUTEAU SA-SI DOREASCA
UN NUME DE INVINSI SI UN SENS RUSINOS?
DACII AU FOST INFRANTI SI AU PURTAT MANDRII NUMELE
SI LIMBA LATINILOR...

Rasism in Seminarul Teologic Caransebes

Ma numesc X, am 32 de ani, si bineinteles sunt romano rom(nu gajikano rom)...si eu cred ca credinta te schimba..dar hai sa va relatez o experienta nu tocmai placuta cu capii bisericesti ai ortodoxiei romanesti pe care eu am trait-o:
la varsta de 23 de ani am intrat la Seminarul Teologic Caransebes, sectia cantareti bisericesti, intentia mea fiind sa dau o diferenta(dupa doi ani la respectiva sectie) si sa fac inca doi ani de seminar teologic sa imi echivalez astfel anii de liceu(pe care-l absolvisem deja), astfel putand sa devin preot, misiune pe care am simtit-o ca fiind sensul vietii mele..dar,domnul director al seminarului teologic, Ionel Popescu , m-a exmatriculat din scoala pe motiv ca sunt tigan(asta dupa un trimestru de scoala).Partea cea mai amuzanta este ca directorul ma stia foarte bine, pentru ca locuiam in acelasi cartier.
Domnul director mi-a dat acest raspuns (``te dau afara pentru ca esti tigan``), repetandu-l de trei ori la rand ,eu intrebandu-l pe dumnealui in trei zile succesiv aceeasi intrebare obsesiva:``Domnule director de ce m-ati exmatriculat?``...bineinteles ca a existat si un motiv oficial:vreo 40 de absente pe care eu nu le-am comis...
Ei ce ziceti dumneavoastra de asta?sunt sigur ca veti zice cum au zis multi ca nu se poate , sigur ai facut tu ceva, sau cea mai tare ``dogma nescrisa romaneasca``: ``unde ai vazut tu tigan popa?``
In acelasi an au mai fost exmatriculati si alti ``colorati``( nu eram numai eu rom in seminar),dar romanii(valahii) care beau, se bateau, injurau de Dumnezeu in timpul slujbelor de dimineata, pranz si seara(nu mint, este purul adevar, totul se intampla sub ochii intelegatori ai domnului director Ionel Popescu), eram in biserica in timpul slujbelor. Aproape 80 la suta dintre elevii valahi se bateau , injurau de Dumnezeu si sfinti, iar domnii preoti profesori nu vedeau asta pentru ca acei elevi erau de vitsa nobila valaha...
Acum intelegeti de ce nimeni in Romania nu poate sa sufere tiganii?ca vor sa fie ce nu le-a fost permis!

EXPLICATIA CUVANTULUI ``ROM``

Sastimos!
Simt nevoia sa ridic putin din valul de dezinformare si intentii rele ce s-a abatut asupra numelui nostru istoric.In cele ce urmeaza o sa explic un aspect mai putin cunoscut al numelui stramosesc.
In India zilelor noastre exista foarte multe limbi ce s-au desprins din prakrito-sanskrita. Ce este sanskrita stie toata lumea cred.Corect spus ar fi limbi prakrite, pentru ca sunt mai multe:ARDHA- MAGADHI,MAGADHI, SHAURASHENI, care de fapt sunt numele statelor din vechea Indie unde acestea se vorbeau.
Cuvantul ``prakrit`` inseamna ``original`` , ``natural`` sau ``local, indigen``.In acceptiunea antica limba prakrita este limba care poate fi usor inteleasa de zei, oameni, prunci si animale.Limbile prakrite au devenit limbi literare fiind patronate de regii apartinand castei kshatrya.
Cea mai veche atestare a prakritei o reprezinta corpusul inscriptiilor imparatului Ashoka.
Lingvistii indieni vorbesc de cel putin doua limbi prakrite despre care nu mai au nici o inregistrare. Parerea mea este ca acestea ar putea fi ROMANII si DOMARI.Dar aceasta este doar parerea mea.

Un interesant aspect, demn de retinut este ca in limba KASHMIRI care se vorbeste in Kashmir India, cuvantul ``RUN`` inseamna ``SOT,barbat casatorit``. Acesta provine din prakrito-sanskrita:
RAMANA-barbat casatorit in sanskrita, RAMANO ,RAVANU in prakrita,iar dialectal se pronunta si RANU sau RAVAN.(``M`` se transforma in ``V``.)-toate aceste variante de pronuntie insemnand un singur lucru:barbat casatorit.
In limbile actuale ale Indiei este un fapt normal transformarea lui ``A`` in ``O`` , ca si in Romani:
``khate``-aici- ``khote``
``ROM``-``RAM` `. Romilor lucratori in cupru li se spune ``ROMANO ROM``(dialectul Lovara Romani``)
``PIRAMNO``, ``PHIRAMNO` `,``PIRANO`` -iubitul, cel cu care te plimbi.In sanskrita radacina ``PI`` inseamna dragoste, iubire.Iar in Hindi-Urdu, ``PI`` inseamna iubit.Ramane RAMNO ,RANO care se aseamana foarte mult cu prakritul RANU .PARWANAH in URDU inseamna iubit.
``TATA`` -cald in Punjabi,Hindi, Sanskrit, ``TATO `` in Nepali, Romani
``KALA``-negru in Hindi si multe alte limbi indiene, dar ``Kalo`` in Nepali,Romanii
.
``MILAI``-vara- ``NILAI`` , chiar in interiorul limbii Romani apar schimbari de pronuntie.Iata o plauzibila explicatie a pronuntiei cuvantului ``RUN`` din Kashmiri si ``ROM`` din Romanii.
Exemplele pot continua la nesfarsit, stiut fiind faptul ca lexicul limbii Roma`ii este in mare majoritate indian.

Cu speranta ca am adus o mica ``scanteie`` la focul originar al limbii Romanii,
Naayram.
Fac adaugarea importanta ca aceste materiale imi apartin, sunt rodul eforturilor mele, si daca cineva vrea sa le citeze trebuie sa imi ceara permisiunea.
contact me at
naayram@gmail.com