duminică, 11 iulie 2010

Originea limbii romani

A existat in India inaintea limbilor prakrite care sunt mama sanskritei ,o limba-mama.Aceasta poate fi denumita proto-prakrita.Prakrita este limba pe care o inteleg zeii, animalele oamenii si copii mici(asa cum este ea definita in India)
Cel mai vechi document in care apare cuvantul ``ROMNI``femeie de etnie roma sau nevasta roma, are ca data de scriere anul 1616 in Anglia.
De notat pentru romani(noi va denumim valahya in romani) ca strain in romani se spune gagio si straina gagi.La fel noi folosim gajio in sensul de sot al gaji-ei adica al strainei.Mai avem de asemenea cuvintele balamno(strain)/balamni(straina) sau das(strain)/dasni(straina).

Numele ``rom`` provine din ``Ram``-zeitatea principala hindusa.Acest nume in unele zone se pronunta ``Rom``.In India exista multe triburi care au ca patronim/etnonim numele zeului Rama.

Limba Romani se aseamana lexical si gramatical cu TOATE limbile Indiei, limbi care deriva din proto-prakrito-sanskrita.

S-a spus gresit ca ``Rom`` provine din ``Dom``.Dom-ii sunt o populatie indiana ca si noi a caror limba seamana cu toate celelalte limbi indiene,dar nu intr-atat incat sa se spuna ca noi suntem ``dom``.Eista in India multe populatii care au cuvantul ``Rama`` ca etnonim ,dar de aici pana la a confunda, este o dovada de dezinformare. Cuvantul ``Dom`` provine din ``damaru`` -a bate toba, aluzie la practicile acestei populatii.

De notat :in limba copta ``romi`` inseamna barbat.Deci putem observa hazardul lingvistic.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Asta e o mistificare modernă, cucoană.Țiganii n-au citit în viața lor Ramayana,doar banii lui Soros vă ajută azi să vă rebrand-uiți filozofic drept urmașii lui Rama(ce glumă proastă!!)Măcar recunoașteți odată că v-ați plictisiți cu termenul "țigani"(de neatins) și vreți o schimbare;nu-i nici o rușine să-ți recunoști trecutul umil și să vă vrei o altă identitate.Măcar studiați problema înainte să ne aburiți aici și folosiți diacriticile ca să înțeleagă toți unde e vorba de români și unde de țigani(rromi?)Auzi la voi,urmașii lui Rama!! :)